Pogoda nas nie rozpieszcza i w następnych dniach nic nie zapowiada, aby było lepiej. W górach znów sypnęło śniegiem i całkiem możliwe, że śnieg spadnie w całym kraju. Zawsze jak jest taka pogoda, mam ogromną chęć na coś słodkiego. Zdaje sobie sprawę z tego, że cukier szkodzi i nic nie wnosi do naszego organizmu, ale jakoś nie umiem całkowicie zrezygnować ze słodkich produktów. Wpadłem więc na pomysł, aby przyrządzić na deser naleśniki z syropem klonowym.Przygotowanie naleśników jest bardzo proste i nie wymaga od nas jakiejś specjalistycznej wiedzy kulinarnej.
Do miski wsypujemy ok 250 g mąki, płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, odrobinę cukru pudru, 2 jajka, 50 g roztopionego masła i 250 g maślanki. Wszystkie te składniki dokładnie mieszkamy mikserem. Po uzyskaniu idealnie gładkiej masy, za pomocą chochli nabieramy jej odrobinę i przekładamy na patelnie (najlepiej teflonową). Smażymy 2 minuty z każdej strony i gotowe! Teraz tylko wystarczy polać naleśniki syropem klonowym i mamy prawdziwie amerykańsko - kanadyjski deser. Syrop klonowy cena wbrew pozorom i powszechnej opinii nie jest jakoś bardzo wygórowana. Świadomość, że płacimy za jakość i nasze zdrowie powinna być zawsze na pierwszym miejscu.
Zdrowy syrop klonowy
Syrop klonowy zawiera zdecydowanie mniej kalorii, aniżeli cukier czy miód. Ponadto naukowcy wykryli w syropie klonowy aż 54 przeciwutleniacze o działaniu przeciwzapalnym. Czysty syrop klonowy reguluje metabolizm glukozy i korzystnie wpływa na życie osób zmagających się z cukrzycą.
Dodatkowo, syrop klonowy korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszej wątroby. Czynniki upośledzające czynność wątroby to stres, nieodpowiednia dieta i brak ruchu. Badacze wspólnie twierdzą, że syrop klonowy jest najlepszym środkiem słodzącym, ponieważ zawiera antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały. Wszystkie z wymienionych korzystnie wpływają na pracę naszej wątroby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz