środa, 20 maja 2015

Dieta dla chorej na endometrioze

Bardzo często słyszymy w mediach, że dieta wpływa dobrze na nasz organizm i odpowiednio zbilansowana pomaga nam w byciu zdrowym. To prawda, gdyż produkty, które spożywamy mają ogromny wpływ na nasz organizm.

endometriozaDieta przy endometriozie

Kiedy znamy już diagnozę, że cierpimy na endometriozę, to warto sięgnąć do dietetyka po konsultację. Zalecenia dietetyczna dla kobiet chorych na endometrioza nie są restrykcyjne, obejmują tematy zdrowego żywienia i produktów nieprzetworzonych. Przede wszystkim powinniśmy wzbogacić swoją codzienną dietę o zwiększone ilości następujących związków:
  • witaminy A,B,C i E
  • beta-karoten
  • kurkumin (gorczyca, kurkuma, kukurydza i żółta papryka)
  • likopen (pomidory),
  • bioflawonoidy (owoce cytrusowe, melon, śliwki, brokuły),
  • anocyjany i proantocyjany (maliny, czarne porzeczki, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona, bakłażany).
Produkty, których nie możemy spożywać:
  • warzywa zbierane poza ich okresem wegatacyjnym, tzw. nowalijki,
  • czerwone mięso,
  • smażone mięsa,
  • krowie mleko,
  • wypieki z białej mąki,
  • białe pieczywo,
  • biały ryż,
  • margaryny i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
  • napoje słodzone z sztucznymi barwnikami
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • alkohol,
  • unikajmy produktów, które w składzie mają literkę "E".
Stosowanie się do tych zaleceń pomoże nam w zwalczeniu endometriozy. Oczywiście warto skonsultować się w tej sprawie z dietetykiem, który pomoże nam opracować dostosowany do naszych potrzeb jadłospis. Pamiętaj, że jeśli jesteś chora, to musisz zwrócić większą uwagę na to, co jesz. Jesteś przecież tym, co jesz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz